Duokoop

DUOKOOP VERGROOT KANSEN ALLEENSTAANDE JAN MODAAL OP WONINGMARKT MET 60%

Het kopen van een woning met een modaal inkomen wordt steeds moeilijker. In vergelijking met vorig jaar is het huizenaanbod dat beschikbaar is voor alleenstaanden met een modaal inkomen gedaald met 25%, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker.


DNGB heeft per provincie in kaart gebracht hoeveel woningen er beschikbaar zijn voor alleenstaanden met een modaal inkomen. Het modale inkomen in 2020 is vastgesteld op € 36.500 per jaar. Met dit salaris kun je een reguliere hypotheek krijgen van ongeveer € 169.000. Met Duokoop kun je met dit inkomen een woning kopen van ongeveer € 190.000. De berekening is gemaakt op basis van een hypotheekrente van 1,25% (10-jaars rente met NHG). DNGB heeft per provincie in kaart gebracht hoeveel woningen een alleenstaande met een modaal inkomen kan financieren met een reguliere hypotheek en op basis van Duokoop. 

Als alleenstaande met een modaal inkomen kom je in aanmerking voor 4,2% van het totale aantal woningen dat te koop staat in Nederland, wanneer kiest voor een reguliere hypotheek. Kies je voor kopen met Duokoop, dan vergroot je je bereik met 60% naar 6,7% van totale beschikbare aanbod. 


In Friesland en Groningen is de kans om in aanmerking te komen voor een woning het grootst. In de Randstad en Noord-Brabant heb je als alleenstaande met een modaal inkomen de kleinste kans om in aanmerking te komen voor een woning. Duokoop kan in veel gevallen de ideale oplossing zijn om het kopen van een woning wél haalbaar te maken. In de provincie Flevoland en de stad Den Haag is de kans om wél een woning te kunnen kopen als alleenstaande met een modaal inkomen dubbel zo groot wanneer je kiest voor Duokoop.

 
Wat is Duokoop?
Met Duokoop koop je alleen de woning, niet de grond. De grond wordt gekocht door een pensioenfonds. Voor het gebruik van de grond betaal je een maandelijkse vergoeding. De woning wordt gefinancierd met een hypotheek met NHG. Doordat de woning gekocht wordt zonder grond blijft er meer besteedbaar inkomen over. Deze extra financiële ruimte kan gebruikt worden voor een duurdere woning of voor een lagere maandlast.
De grond kan op ieder gewenst moment boetevrij gekocht worden tegen transparante voorwaarden.


Wil je weten wat jouw koopcapaciteit met Duokoop is? Kijk dan op http://duokoop.nl/

28 AUGUST, 2020

>